Naponta meghalunk, de az utolsó szó mindig az Életé.

„Naponta meghalunk, de az utolsó szó mindig az Életé.”

Villáminterjú Zeke Szabolcs iparművésszel, a Herendi Főnix figura alkotójával.

Aki kérdez: Velin-Sóki Zsuzsanna (Herendi Márkaképviselet, Győr).

120823088n   125186310_3815479331798447_8093589196044041625_n
V-S Zs
A 2020-as év próbára teszi a társadalmat, az egyént, a gazdaságot, a művészetet és a kultúrát is. Nehézségekkel találjuk szembe magunkat bármerre nézünk. Mit gondolsz, miért kell nekünk egy művészi megfogalmazású, érzelmeinket inspiráló vagy gondolatokat ébresztő Főnixmadár? Miért kell nekünk ma egy Főnix?
ZSZ
Valóban hatalmas változásoknak vagyunk tanúi nap mint nap, számtalan külső és belső fenyegetéssel kell szembenéznünk, de pontosan ez az az időszak, amikor igazán szükségünk van inspirációra. Minden eszköz, amely arra sarkall bennünket, hogy továbbmenjünk, továbbadjuk a lángot, ma ezerszeres jelentőséggel bír. Bennünk is, de a jövő nemzedékben még inkább ott lapul a potenciál, hogy főnixmadárként egy jobb és igazabb világot építsünk, amelyben mindenki megtalálja a helyét, amely nem megnehezíti az életünket, hanem támogat mindenkit a személyes fejlődésben.
V-S Zs
Manapság, amikor cégek, sőt akár óriásvállalatok is csődbe mennek, mégis azt látjuk, hogy újabb és újabb grandiózus alkotások születnek Herenden. Hogyan lehetséges, hogy Herend már két évszázada töretlenül sikeres és népszerű?
ZSZ
Itt a szaktudás és a szakma szeretete randevúzik egymással generációk óta. Mindemellett ilyen kreatív közösség nincs sehol máshol, mint itt. Ez az oka, hogy olyan egzotikumok és különlegességek születtek a kezdetektől napjainkig, amelyeket nem tudott sem a korszellem, sem semmilyen múló divat kikezdeni. Herend az időtállóságát számtalanszor bizonyította, de ehhez folyamatosan újjá kellett születnie a legnehezebb időszakok után is, mint amilyen ez a mostani is. Emiatt ez a Főnixmadár kicsit Herend szimbóluma is lehet.
V-S Zs
Miért szerethető a Herendi porcelánművészeti tárgykultúra, egy Herendi mívesen festett teáscsésze? Mi Herend titka?
ZSZ
Herend legendás márkaneve egyenértékűvé vált a kiválósággal, amelyért generációk rajonganak. Ez a sokszor irigyelt világelső márka, stílusteremtő és ízlést formáló erejű. És bár sokszor azzal vádolták, hogy nem mindenki számára elérhető, de valójában nem csak az előkelő szűk réteg számára készülő prémium termék, hanem művészi értéke miatt mindannyiunké. Talán éppen emiatt válhatott mindannyiunk kedvencévé egy-egy népszerű Herendi alkotás, mint például Kisfaludi Strobl Zsigmond huszárfigurája vagy az Apponyi-mintás étkészletek. Egy-egy mesterdarab az egész nemzet kincse lett. És hogy miért szerethető a Herendi? Aki kezébe vesz egy kézzel festett Herendi teáscsészét, abban ez a kérdés többé már fel sem merül.
V-S Zs
Hogyan ötvöződtek a Főnixmadárban a Herendi porcelángyártás hagyományai és mennyire játszik szerepet az alkotásban Zeke Szabolcs kreativitása és művészi képzelete? Mennyire Herendé és mennyire Zeke Szabolcsé ez a Főnix?
ZSZ
A közeg, amiben az alkotások születnek, egyenrangú az alkotóval, aki ebben a befogadó környezetben ki tud teljesedni. Nem lehet különválasztani, hogy meddig Herendi és hol kezdődik az alkotó munkája. Szervesen egybefonódó, organikus munka minden alkotás, egyfajta kölcsönhatás a két fél között. Az alkotó számára éppen az a kihívás, hogy vajon tudja-e használni azt a hatalmas kultúrkincset, ami itt Herenden az évszázadok alatt összegyűlt.
V-S Zs
A porcelán készítésének története több évezredre nyúlik vissza. Mennyit tudunk arról, milyen emberi erőfeszítések kellenek ahhoz, hogy egy ilyen alkotás megszülessen? Miben más és miért különleges ez a csaknem embermagasságú Főnix?
ZSZ
A Herendi Porcelánmanufaktúra mindig a rekordok birodalma volt és ez a munka is méltóképpen képviseli ezeket az értékeket. A most készülőben lévő Főnix-figura is az emberi képességek és a technológia határait feszegeti, valódi technikai bravúr, de éppen ezt tűztük ki célul. Egy semmi mással össze nem vethető, különleges alkotást hoztunk létre, amely méltán képviseli hazánkat és azt a színvonalat, amit egyedül csak Herend mondhat magáénak.
V-S Zs
Felmerül a kérdés, hogy miért pont Zeke Szabolcs kapta a megbízást?
A manufaktúrában készített nagyméretű mellszobraid miatt került szóba ez a lehetőség?
ZSZ
Ez számomra is óriási kihívást jelentett, hiszen nem csak a Manufaktúra legnagyobb méretű figurája lesz ez, de ekkora porcelán figurát még én sem készítettem. Mint alkotónak, rendelkeznem kellett az ehhez szükséges szakmai és kreatív képességekkel. A porcelán nehezen kezelhető anyag, emiatt nem elég szobrászi, anatómiai, művészi és kreatív képességekkel rendelkezni, hanem a technológia magas szintű ismerete is nélkülözhetetlen. Emellett szükség volt egyfajta intuitív meglátásra is, ami képessé tesz arra, hogy ezen a járatlan területen utat tudjunk törni.
V-S Zs
Ahogy Ady Endre is mondja:
„Az Élet él és élni akar...”
Nem véletlen, hogy a Főnixmadár, a megújulás, az újjászületés szimbóluma lett az év legjelentősebb alkotása Herenden. Mit jelent számodra a Főnixmadár érzelmi üzenete?
ZSZ
A Főnix bár csak legendákban létezik, mégis valós üzenete van. Mi is naponta meghalunk, de az utolsó szó mindig az Életé. Kell egy belső tűz, hogy túléljünk minden megpróbáltatást, mert csak az képes minden nehézséget átélni, akiben ott van ez a belső tűz, az a belső energia, ami továbbsegíti őt. Ha semmi mást, legalább ennyit őrizzünk meg magunkban és ha a Főnixmadár figurára tekintünk, jusson eszünkbe ez az egy gondolat. A Herendi Porcelánmanufaktúra az egyik legszebb példa arra, hogy mindig újjá lehet születni, mindig van remény.
V- S ZS
Köszönöm szépen a beszélgetést.

120812738_3705792259433822_2534981734697914039_n 120823088_3705790726100642_2178440965852229469_n 120844815_3705791816100533_8467335503512316121_n