Óriási herendi váza készült a magyar soros EU-elnökség tiszteletére.

2010. december 21.-én Dr. Simon Attila a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója a Giant_Vase-1Külügyminisztériumban mutatta be azt a különleges óriás vázát, mellyel a Manufaktúra alkotóközössége kíván tisztelegni a magyar EU-elnökség előtt.

A váza magassága egy méter, súlya pedig csaknem 25 kilogramm. Méreteiből és kialakításából fakadóan technikai bravúrnak számít. A váza a legismertebb herendi mintával, az egykori brit uralkodóról elnevezett Viktória mintával van díszítve. A dekor halványzöld színű virágai és lepkéi között arany betűkkel az Európai Unió tagállamainak himnuszaiból vett részletek olvashatók.

Elkészítésének technikai nehézségei főleg méretéből és súlyából fakadnak. Igen nagy tapasztalatot kíván a váza testének öntése, áttörése és égetése is, mely munkák a legtapasztaltabb kollegák bevonását igényelték.

Festésének nehézségét leginkább az adta, hogy felülete csaknem teljes egészében mintával, vagy ornamentikával lett dekorálva. Komoly tervezést és kivitelezési tapasztalatot igényelt a festések sorrendjének meghatározása, a szabad felületekhez való folyamatos hozzáférés megtervezése, de még a váza mozgatása, forgatása is.

Összességében elmondható tehát, hogy a vázában ötvöződik Herend és a porcelános szakma szakembereinek legjobb tudása, így az méltó hirdetője lehet Magyarország kultúrájának és hagyományainak.

A váza az elnökség időszaka alatt a magyarországi informális tanácsülések jelentős részének otthont adó, gödöllői Grassalkovich-kastélyban lesz látható.

herendi_porcelan_gyor_kiralyi_eskuvo_10
herendi_porcelan_gyor_kiralyi_eskuvo_07
herendi_porcelan_gyor_kiralyi_eskuvo_06

herendi_porcelan_gyor_kiralyi_eskuvo_05

herendi_porcelan_gyor_kiralyi_eskuvo_04
herendi_porcelan_gyor_kiralyi_eskuvo_03